Thursday, July 12, 2007

Makan luar


Aku memang tak suka makan kat luar (begitu juga 'makan-luar' yg satu tu..) Memang sejak kecik aku tak suka makan kat luar. Agaknya sebab dah sinonim dan praktikal sangat dengan masakan bondaku. Kadang2 aku tgk mak aku masak sempoi jer, selamba-kodok jer dia seluk sampai sekerat lengan kat dalam bekas blender nak amik keluar serpihan tempurung kelapa yang 'tersesat' kat dalam tuh (ofkozz la mase blender tu dah tak berputau bro..) Peh, aku tak dpt bayangkan kalau pengusaha2 kedai makan/restoran yang buat camtu. Memanglah 'dijamin' diorang mesti buat punya 'aksi2 ngeri' camtu. Tapi kalau time lapau, aku belasah gak kat luar, pejam mata ler..


Banyak hikmahnya kalau kita jarang/tak suka makan kat luar nih. Satu; boleh jimat duit, dua; kebersihan, tiga; rasa/kualiti. Aku pernah makan kat satu restoran nih. Peh, nama bukan main glamer (sbb selalu keluar iklan kat ERA), tapi bila jamah hidangannya memang frust giler. Rasa tak berbaloi sungguh duit yang aku laburkan tuh walaupun jumlahnya cuma RM80 AJE.


Sekarang aku punya tekak dah bleh ngam ngan masakan isteri pulak. Walaupun still belum boleh beat masakan mak aku (klu dia bace ni, mmg masak..) tapi aku selesa ngan masakan orang rumah aku ni. Alhamdulillah, anak-anak aku pun camtu. Bagus kalau anak-anak dapat nikmati masakan air tangan ibunya sendiri. Kata ustaz Fadzilah Kamsah, kalau nak bagi anak dengar kate/patuh, jangan selalu diberikan makanan luar untuk diorang. Err.. so far aku blom lagi ler nampak isteri aku tu buat 'aksi' yang macam mak aku buat tuh. Hmm.. agaknya tu pasal ler masakan dia masih belum boleh beat masakan mak aku kot....

4 comments:

- G O R O - said...

Salam Dunia Bro...

terima KAsih menjenguk...

Masakan Ibu tetap yang terbaik Bro...

butaseni said...

salam bro,
trima kaseh sebab lawat.
aku pun teringin nak ada orang yg masak untuk aku mlm2,macam nilah orang bujang.tak payah lagi makan luar.kat sini kalau malam cuma ada tom yam dan nasik kandaq je.bosan aku.nak masak pun tak tau,pegang senduk macam pegang raket badminton.hehe.

Ghazali said...

Nunn;

I am lucky ... I tak cerewet bab bab makanan nih ...

And pass tuh, my wife lak , pandai masak

Hehehhee ...

Cuma ala ala makin membelon ajer

Nunn said...

Goro
- betul tu.

butaseni
- jgn lambung kuali cam bulu tangkis lak bro, hehehe...

ghazali
- ha ha.. tapi tgk laksa gurun lu, wa tak tahan bro!